Çim Bakımının Püf Noktaları Nelerdir ?

Çim alanlarınız mevsimler boyunca hızla değişebilir ve her zaman en iyi durumda tutmak zor olabilir. Çiminiz dinlenme veya piknik için kullanılıyor olabilir veya mülkünüzü süsleyen bir yeşil alan olarak hizmet ediyor olabilir. Kullanım amacı ne olursa olsun, çimlerinizin daima iyi görünmesi için düzenli bakım gereklidir. İşte çiminizin canlı yeşilini korumak için faydalı ipuçları…

Toprak

Tüm peyzaj çalışmaları için geçerli olduğu gibi, toprağınızın yapısını iyi bilmeniz gerekir. Uzmanlar toprağınızı analiz ederek, çimin gelişebileceği pH seviyesine sahip olup olmadığını kontrol edebilir. Çim yetiştirmeye uygun olmayan bazı bölgelerde ise, toprağa biraz daha fazla müdahale gerekir.

Yabani Otlar, Yosunlar ve Sazlar

Yabani otlar, yosunlar ve sazlar, kusursuz bir çimin görünümünü bozabilir. Bu sorunlar, toprağın su, hava ve besin almasını engelleyerek çimin sağlıklı büyümesini engelleyebilir. Bu sorunlar çim büyümesini engellemeden önce giderilmelidir. Kışın yerde bırakılan yapraklar da aynı etkiye neden olabileceğinden, düzenli olarak temizlenmeleri gerekmektedir.

Az miktarda yabani ot elle toplanabilir; ancak miktar fazlaysa herbisit kullanılması gerekebilir. Yosun ve sazlar ilkbaharda tırmıkla toplanmalı ve uzaklaştırılmalıdır (bu işleme skarifikasyon denir). Yosun, nemli ortamlarda geliştiğinden, drenaj sorunları da giderilmelidir.

Drenaj

Alanda yosunlanma görüldüğü takdirde, şiddetli yağmurlarda çimin tamamen yok olmasını engellemek için drenaj sisteminin elden geçirilmesi gerekir.

Suyun belli noktalarda birikip havuzlanmasını engellemek için, mümkün olan yerlerde eğimler yumuşatılmalı ve toprak geçirgenliği açısından toprak kilden arındırılmalıdır.

Havalandırma

Köklerin su kadar hava almaya da ihtiyacı olduğundan, bir yaba veya özel araç ya da makineler ile ince uzun delikler açarak toprağı havalandırmak iyi bir fikir olacaktır. Çimin üzerinde yürürken toprağı havalandırmanızı sağlayan özel havalandırma ayakkabıları bile vardır!

Ara Ekim

Çiminizi yosundan ve sazdan arındırdıktan ve havalandırdıktan sonraki adım, ara ekim yapmaktır. Çimin kurumuş veya dondan zarar görmüş bölgeleri için bunu yılda bir kez, kıştan sonra, bahardan önce yapmak iyi olacaktır. Bu, ağaçların gölgesinde kalarak kolayca ve hızla ölen bölgeler için özellikle gereklidir. Ara ekim, çimin kel noktaları kapatmasını sağlayarak buraların yabani otlar tarafından ele geçirilmesini önler. Hava kuruysa, tohumları ektikten sonraki iki-üç gün fıskiyeyle sulama yapmak gerekir. Bir hafta ila on gün sonra, yeni çimlerin filizlenmeye başladığını göreceksiniz.

Küçük ölçekte, kuşların ektiğiniz tohumları yemeye çalışacağını, dolayısıyla çim ektiğiniz alanın üzerine bir ağ sermenin iyi bir fikir olacağını belirtmekte fayda var. Tohumları ektikten sonra üstlerine bir miktar da toprak serpmek gerekir.

Gübreleme

Biri ilkbahara doğru, ara ekimi takiben, nitrojenden zengin, diğeri sonbaharda fosfattan zengin gübre olmak üzere yılda iki kez gübreleme yapılmalıdır. Yazın çimler solgun görünmeye başladığında bir kez daha gübreleme yapılabilir, ancak Ağustos ayından sonra yeniden büyümeyi teşvik edeceğinden ve düşen sıcaklıklar ve don nedeniyle çim zarar görebileceğinden, azot ağırlıklı gübre kullanmaktan kaçınılmalıdır.

En iyisi gübreyi nemli toprağa veya hava koşullarından sonuna kadar istifade ederek su israfını önlemek için yağmurdan hemen önce uygulamaktır. Gübreyi toprakla karıştırarak uygulamak, gübrenin eşit dağılmasını ve çimin daha bütünleşik görünmesini sağlar. Azotla zenginleştirilmiş suni gübreye güzel bir organik alternatif olarak tavuk gübresi kullanılabilir.

Çim Biçme

Çim biçme sıklığı, bahçenize ektiğiniz çimin niteliğine göre değişir. Yaz aylarında çim uykuya geçtiğinden ve sonbaharda yeniden uyanacağından, bu dönemde çim biçmek teknik olarak gerekli değildir. Ancak yeni beliren filizler için yine de arada bir biçmek iyi olabilir. Ne var ki yıl boyu yemyeşil çimler istiyorsanız, çimleri düzenli olarak biçmek gerekecektir. Çünkü bu aynı zamanda yabani otlarla mücadele etmeyi ve çimin sağlıklı görünmesini sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Search

Popular Posts

  • Çim Bakımının Püf Noktaları Nelerdir ?
    Çim Bakımının Püf Noktaları Nelerdir ?

    Çim alanlarınız mevsimler boyunca hızla değişebilir ve her zaman en iyi durumda tutmak zor olabilir. Çiminiz dinlenme veya piknik için kullanılıyor olabilir veya mülkünüzü süsleyen bir yeşil alan olarak hizmet ediyor olabilir. Kullanım amacı ne olursa olsun, çimlerinizin daima iyi görünmesi için düzenli bakım gereklidir. İşte çiminizin canlı yeşilini korumak için faydalı ipuçları… Toprak Tüm…

  • Sürdürülebilir Peyzaj Bakımı Nasıl Yapılır?
    Sürdürülebilir Peyzaj Bakımı Nasıl Yapılır?

    Sürdürülebilir Peyzaj bakımı ilk anda zorlayıcı bir konu gibi görünmekle birlikte, bunu yapmak gayet mümkündür. İşte bitkilerinizi ve çevrenizi bir bütün olarak korumaya dair ipuçlarımız… Sürdürülebilir peyzaj tasarımı ile ilgili blog yazımızı okumuş veya mevcut peyzajınızı sürdürülebilir bir şekilde korumanın yollarını arıyor olabilirsiniz. Buraya hangi nedenle gelmiş olursanız olun, doğru yerdesiniz! Kendi kendine yetebilir bir peyzaj…

  • Neden Bizi Seçmelisiniz?
    Neden Bizi Seçmelisiniz?

    İşiniz zaten başınızdan aşkın. Hal böyleyken, güvenebileceğiniz bir şirketle çalıştığınızdan emin olmak zorundasınız. Peyzaj düzenleme ve proje yönetimi alanındaki eşsiz uzmanlığımız, projenizin boyutu veya karmaşıklığı ne olursa olsun, tüm tasarım ve montaj hedeflerinizin her defasında gerçekleşeceğine güvenebileceğiniz anlamına geliyor. Odağımız Sizsiniz Daima müşterilerimizin ihtiyaçlarına odaklıyız. Onlar, birincil önceliğimiz. Böylece, biz sizin yerinize çalışırken, siz peyzaj…

Categories

Archives

Tags